Hızlı Destek Projesi (HZP)

Tanımı ve Kapsamı

Temel Araştırma projesine dönüşme potansiyeli bulunan kısa süreli ve küçük bütçeli araştırmaların desteklenmesine yönelik projelerdir.

Başvuru Ön Koşulu

a. Yürütücü, varsa daha önce sonlandırmış olduğu projelerle ilgili yayın şartını sağlamış olmalıdır.

b. Araştırmacılar aynı anda yalnızca bir hızlı destek projesinde yürütücü olarak görev alabilirler.

c. Araştırmacılar yılda bir kez Hızlı Destek Projesi başvurusu yapabilirler.

d. Daha önce yürütücüsü olduğu projesini usulüne uygun sonuçlandırmayan araştırmacıya yeni bir destek sağlanmaz.

 

Başvuruların Yapılması

a. Proje başvuruları ve projelere dair her türlü işlem BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi (https://bapihale.cumhuriyet.edu.tr/) üzerinden yapılacaktır.

b. BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi tarafından oluşturulan belgeler yürütücü ve diğer ilgililer tarafından imzalanmasının ardından BAP Proje Ofisi’ne teslim edilecektir. Sistem tarafından üretilen belgeler dışında kalan Ek belgeler (proforma faturalar, etik kurul kararı, izin ve onay belgeleri gibi) proje öneri dosyası ile birlikte teslim edilir.

c. Proje öneri dosyası BAP Ofisince incelenerek eksik hususların olmaması durumunda, yapılacak olan ilk Komisyon toplantı gündemine alınır. 

 

Başvuruların Değerlendirilmesi

Başvurular çalışmanın kapsamlı bir araştırma projesine dönüşme potansiyeli bulunup bulunmadığı, araştırmacının daha önce araştırma projesi yürütüp yürütmediği ve bilimsel yayın üretkenliği gibi hususlar da dikkate alınarak Komisyon tarafından belirlenen en az bir bilimsel uzmana gönderilir. Bilimsel uzman görüşleri doğrultusunda proje önerisinin kabulü Komisyonun nihai kararına bağlıdır. 

 

Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci

Proje süresi en fazla 12 ay ile sınırlı olup, bu türdeki projeler için en fazla 1 aylık ek süre verilebilir. Çalışmaları öngörülen takvime uygun olarak devam eden projeler için ara rapor istenmez. Ancak, proje çalışmasında önemli aksaklıklar veya sorunlar ortaya çıkması durumunda, proje yürütücüsü durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde gelişmeleri içeren ara raporunu BAP Koordinasyon Birimine sunmakla yükümlüdür.

Projenin bitiminde sunulan sonuç raporu, bilimsel uzmana gönderilir. Bilimsel uzman görüşü doğrultusunda sonuç raporu Komisyon tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Proje sonuç raporunu süresi içinde sunmayan proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler rapor teslim edilinceye kadar durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret bulunmaksızın bir ay içerisinde sonuç raporunun teslim edilmemesi durumunda proje çalışması iptal edilir. Projenin iptal edilmesi durumunda, proje kapsamında satın alınan ve kullanılabilir durumda olan tüm mal ve malzemeler diğer araştırmalara tahsis edilmek üzere geri alınır. Kullanılabilir durumda olmayan dayanıklı taşınırların ve kullanılmış tüketim malzemelerinin bedelleri ve iade edilemeyecek diğer harcamalar yasal faizi ile proje yürütücüsünden geri alınır. Bu kapsamda iptal edilen projelerin yürütücüleri BAP Koordinasyon Birimi desteklerinden faydalandırılmaz.

Sonuç raporu yetersiz bulunan projeler için, proje yürütücülerinin talepte bulunması ve BAP Komisyonunun uygun bulması halinde, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre ve ek bütçe verilebilir. Buna rağmen, sonuç raporu yetersiz (başarısız) bulunan proje yürütücüsüne herhangi bir türde yeni bir proje desteği verilmez. Bu projeler kapsamında yalnızca projenin yürütülebilmesi için zorunlu olan giderler karşılanır. Bu kapsamda bilgisayar, tablet bilgisayar, bilgisayar donanım parçaları, monitör, yazıcı, projeksiyon cihazı gibi teçhizatlar ile kongre ve sempozyum katılımı giderleri karşılanmaz