Sivas İçin Bir Projem Var (SİVASPROJESİ)

Tanımı ve Kapsamı

Sivas ilinde yaşayan sanayici, esnaf, tacir ve çiftçi gibi kişiler ile Kurum ve Kuruluşların, Sivas’ın tarihi, kültürel veya ekonomik gelişimine katkı sağlayabilecek ya da bilimsel, teknolojik anlamda yenilikçi potansiyeli olan konularda, Üniversitemiz mensubu araştırmacılarla birlikte yürüttükleri projelerdir

Başvuru Ön Koşulu

a. Araştırmacılar yılda bir kez Sivas İçin Bir Projem Var Projesi’nde yürütücü olabilir.

Başvuruların Yapılması

a. Proje başvuruları iki aşamadan oluşmaktadır.

1) İlgililere çeşitli ilan vasıtalarıyla (Şehirdeki reklam panoları veya gazete ilanları gibi) proje önerisinde bulunabilecekleri duyurulur. İlgililer, proje olma potansiyeli olduğunu düşündükleri fikirlerine ait başvurularını, ilanda gösterilecek usule göre Bilimsel Araştırma Projeleri birimine yaparlar. Başvuru yoğunluğuna göre en kısa sürede Komisyon tarafından değerlendirme yapılır.

2) Proje başvurusu konuyla ilgili çalışmaları bulunan veya bilim dalı itibarıyla ilgisi bulunan Kurumumuz mensubu araştırmacıya önerilir. Araştırmacının proje önerisini değerlendirmesi ve kabulü ile proje başvurusu bu yönergede belirtilen esaslara göre yapılır.

b. BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi tarafından oluşturulan belgeler yürütücü ve diğer ilgililer tarafından imzalandıktan sonra BAP Proje Ofisi’ne teslim edilecektir. Sistem tarafından üretilen belgeler dışında kalan Ek belgeler (proforma faturalar, etik kurul kararı, izin ve onay belgeleri gibi) proje öneri dosyası ile birlikte teslim edilir.

c. Fikir sahibi ilgili/ilgililer projede yardımcı araştırmacı olarak görev alacaktır.

d. Proje öneri dosyası BAP Ofisince incelenerek eksik hususların olmaması durumunda yapılacak olan ilk Komisyon toplantı gündemine alınır.

Başvuruların Değerlendirilmesi

Proje önerileri, Komisyon tarafından doğrudan kabul edilebileceği gibi, belirlenen en az bir bilimsel uzmana da gönderilebilir. Bilimsel uzmanın Şehri tanıyan kişilerden seçilmesi tercih edilir. BAP Komisyonu, varsa gelen değerlendirme raporlarını, proje ekibinin akademik performanslarını ve yürüttükleri BAP projeleri kapsamında üretilen bilimsel yayın ve patent gibi çıktıları da dikkate alarak projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir. Ayrıca bu projelerin değerlendirilmesinde hakem değerlendirmesine ilave olarak proje ekibinin BAP Komisyonuna sözlü sunum yapmaları zorunludur.

Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci

Proje yürütücüleri, birincisi protokolün imzalanmasını takip eden 12. ayın sonunda olmak üzere 6 aylık dönemlerin sonunda projedeki gelişmeleri içeren ara raporlarını BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi üzerinden BAP Koordinasyon Birimine sunmakla yükümlüdür. Proje ara raporları BAP Komisyonu tarafından değerlendirilir. BAP Komisyonu gerekli gördüğü hallerde bilimsel uzman görüşlerine de başvurarak değerlendirme sürecini tamamlayabilir.

Proje ara raporunun, BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret gösterilmeden 1 aydan fazla geciktirilmesi durumunda, rapor teslim edilinceye kadar proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen, BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret bulunmaksızın, 15 gün içerisinde ara raporun verilmemesi durumunda ise proje çalışması iptal edilerek, proje kapsamında satın alınan dayanıklı taşınırlardan bir problemi veya arızası olmayan ve kullanılabilir durumda olanlar geri alınır. Aksi takdirde, bu dayanıklı taşınırların bedelleri de dâhil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte proje yürütücüsünden geri alınır. Ayrıca proje yürütücüsü üç (3) yıl süre ile BAP Koordinasyon Birimi desteklerinden faydalandırılmaz.

Proje sonuç raporu ise en az bir bilimsel uzmana gönderilir ve uzman görüşleri doğrultusunda projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına Komisyon tarafından karar verilir. Proje sonuç raporunu süresi içinde sunmayan proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler rapor teslim edilinceye kadar durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret bulunmaksızın bir ay içerisinde sonuç raporunun teslim edilmemesi durumunda proje çalışması iptal edilir. Projenin iptal edilmesi durumunda, proje kapsamında satın alınan ve kullanılabilir durumda olan tüm mal ve malzemeler diğer araştırmalara tahsis edilmek üzere geri alınır. Kullanılabilir durumda olmayan dayanıklı taşınırların ve kullanılmış tüketim malzemelerinin bedelleri ve iade edilemeyecek diğer harcamalar yasal faizi ile proje yürütücüsünden geri alınır. Bu kapsamda iptal edilen projelerin yürütücüleri BAP Koordinasyon Birimi desteklerinden faydalandırılmaz.

Sonuç raporu yetersiz bulunan projeler için, proje yürütücülerinin talepte bulunması ve BAP Komisyonunun uygun bulması durumunda, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre ve ek bütçe verilebilir. Ancak, verilecek ek süre ile proje için kullanılmış önceki sürelerin toplamı otuz altı aydan fazla olamaz. Buna rağmen, sonuç raporu yetersiz (başarısız) bulunan proje yürütücüsüne herhangi bir türde yeni bir proje desteği verilmez.

Yayın Şartları

Bu kapsamdaki projelerin sonuçlarının bilimsel yayına dönüştürülmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, çalışmalar kapsamında bilimsel yayın üretilmesi veya patent alınması durumunda üniversitemiz mensubu araştırmacıların Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ni adres göstermeleri ve teşekkür kısmında proje numarası ile birlikte BAP desteğini belirtmeleri zorunludur.