Tanımı ve Kapsamı
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi mensubu araştırmacıların ulusal veya uluslararası kurum ve kuruluşların katılımı ile hazırlayacakları araştırma projeleridir. Bu tür projelerde, işbirliği yapılan kuruluşun proje bütçesine belirli oranda katkıda bulunması, insan kaynağı desteği sağlaması ve/veya Üniversitemizde bulunmayan araştırma altyapılarını proje kapsamında kullandırması gibi ayni veya nakdi katkı sağlaması baeklenir.
Başvuru Ön Koşulu
a. Yürütücü, varsa daha önce sonlandırmış olduğu projelerle ilgili yayın şartını sağlamış olmalıdır.
b. Araştırmacılar yılda bir kez Katılımlı Araştırma Projesi başvurusu yapabilirler.
c. Daha önce yürütücüsü olduğu projesini usulüne uygun sonuçlandırmayan araştırmacıya bu türde yeni bir destek sağlanmaz.
d. İlgili kuruluştan araştırmacılar BAP Koordinasyon Birimine yapılan proje başvurusunda araştırmacı olarak yer alabilirler.
KAP projeleri için “Proje Ortaklık Taahhütnamesi” yapılır. Bu taahhütname, projenin tarafı olan akademik personel ile ilgili kuruluşun yetkilisi arasında yapılan ve taraflar arasında projeye ilişkin görev, yetki, sorumluluk, fikri ve sınai mülkiyet hakları, patent, tescil ve benzeri hak paylaşımına yönelik konular ve ilgili Kuruluşun üstlenmeyi taahhüt ettiği mal, hizmet ve insan kaynağı desteği gibi hususların ayrıntılarının belirtildiği taahhütnamedir.
Başvuruların Yapılması
a. Proje başvuruları ve projelere dair her türlü işlem BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi (https://bapihale.cumhuriyet.edu.tr/) üzerinden yapılacaktır.
b. BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi tarafından oluşturulan belgeler yürütücü ve diğer ilgililer tarafından imzalandıktan sonra BAP Proje Ofisi’ne teslim edilecektir. Sistem tarafından üretilen belgeler dışında kalan Ek belgeler (proforma faturalar, etik kurul kararı, izin ve onay belgeleri gibi) proje öneri dosyası ile birlikte teslim edilir.
c. Proje öneri dosyası BAP Ofisince incelenerek eksik hususların olmaması durumunda yapılacak olan ilk Komisyon toplantı gündemine alınır.
Başvuruların Değerlendirilmesi
Değerlendirmeye alınan proje önerileri, Komisyon tarafından belirlenen üç (en az biri kurum dışından olmak üzere) bilimsel uzmana gönderilir. Ayrıca bu projelerin değerlendirilmesinde uzman değerlendirmesine ilave olarak proje ekibinin BAP Komisyonuna sözlü sunum yapmaları zorunludur. Komisyon, gelen uzman raporlarını, sözlü sunum değerlendirme sonucunu, proje ekibinin akademik performanslarını ve yürüttükleri BAP projeleri kapsamında üretilen bilimsel yayın ve patent gibi çıktıları da dikkate alarak projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir.
Katılımlı Araştırma Projelerinde proje bütçesi, Komisyonun uygun görmesi halinde işbirliği yapılan kurumun sağladığı katkı tutarı kadardır. Örneğin işbirliği yapılan kurum proje bütçesine 500.000 TL katkı sağlamışsa projeye CÜBAP tarafından sağlanan destek de 500.000 TL olacaktır. Ayni katkı sağlanması durumunda ise söz konusu katkının TL karşılığının gösterilmesi zorunludur. Örneğin Üniversitemizde yapılamayan ve iş birliği yapılan kurum laboratuvarlarında gerçekleştirilen analiz hizmet bedeli, nakdi olarak belirtilmelidir.
BAP Komisyonu değerlendirme aşamasında proje içeriğinde ve ortaklık taahhütnamesinde düzeltme yapılmasını talep edebilir, taahhütname ile ilgili olarak Üniversitemiz Hukuk Müşavirliğinden görüş talep edebilir.
Proje kapsamında gerçekleştirilen yayınlarda, destekleyen kurumlar ortak isim olarak yer alabilir. Gerektiğinde araştırmanın bir bölümü üniversite dışı proje ortağının belirleyeceği araştırma ortamında gerçekleştirilebilir ve üniversite araştırmacısına araştırma için gerekli olan lojistik olanakların bir kısmı veya tamamı dış ortakça karşılanabilir. Bu ve benzeri gerekli görülen diğer hususlar da ortaklık taahhütnamesinde belirtilmelidir.
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci
Proje yürütücüleri, birincisi protokolün imzalanmasını takip eden 12. ayın sonunda olmak üzere 6 aylık dönemlerin sonunda projedeki gelişmeleri içeren ara raporlarını BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi üzerinden BAP Koordinasyon Birimine sunmakla yükümlüdür. Proje ara raporları BAP Komisyonu tarafından değerlendirilir. BAP Komisyonu gerekli gördüğü hallerde bilimsel uzman görüşlerine de başvurarak değerlendirme sürecini tamamlayabilir.
Proje ara raporunun, BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret gösterilmeden 1 aydan fazla geciktirilmesi durumunda, rapor teslim edilinceye kadar proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen, BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret bulunmaksızın, 15 gün içerisinde ara raporun verilmemesi durumunda ise proje çalışması iptal edilerek, proje kapsamında satın alınan dayanıklı taşınırlardan bir problemi veya arızası olmayan ve kullanılabilir durumda olanlar geri alınır. Aksi takdirde, bu dayanıklı taşınırların bedelleri de dâhil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte proje yürütücüsünden geri alınır. Ayrıca proje yürütücüsü üç (3) yıl süre ile BAP Koordinasyon Birimi desteklerinden faydalandırılmaz.
Proje sonuç raporu ise üç (en az biri kurum dışından olmak üzere) bilimsel uzmana gönderilir ve uzman görüşleri doğrultusunda projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına Komisyon tarafından karar verilir. Proje sonuç raporunu süresi içinde sunmayan proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler rapor teslim edilinceye kadar durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret bulunmaksızın bir ay içerisinde sonuç raporunun teslim edilmemesi durumunda proje çalışması iptal edilir. Projenin iptal edilmesi durumunda, proje kapsamında satın alınan ve kullanılabilir durumda olan tüm mal ve malzemeler diğer araştırmalara tahsis edilmek üzere geri alınır. Kullanılabilir durumda olmayan dayanıklı taşınırların ve kullanılmış tüketim malzemelerinin bedelleri ve iade edilemeyecek diğer harcamalar yasal faizi ile proje yürütücüsünden geri alınır. Bu kapsamda iptal edilen projelerin yürütücüleri BAP Koordinasyon Birimi desteklerinden faydalandırılmaz.
Sonuç raporu yetersiz bulunan projeler için, proje yürütücülerinin talepte bulunması ve BAP Komisyonunun uygun bulması durumunda, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre ve ek bütçe verilebilir. Ancak, verilecek ek süre ile proje için kullanılmış önceki sürelerin toplamı otuz altı aydan fazla olamaz. Buna rağmen, sonuç raporu yetersiz (başarısız) bulunan proje yürütücüsüne herhangi bir türde yeni bir proje desteği verilmez.
Yayın Şartları
Desteklenen KAP projelerinin sonuçlarının, ISI Web of Science sınıflandırması Q1 kategorisinde olan dergilerde en az 1 adet tam metin makale olarak yayınlanması zorunludur.
Sosyal ve Beşerî Bilimlerde ise SSCI ve AHCI indekslerinde taranan dergilerde en az 1 adet tam metin makale yayımlanması zorunludur.
Ayrıca, KAP sonuçlarından patent, faydalı model, ürün vb. somut proje çıktılarının elde edilmesi ve bunların iki yıl içinde BAP Komisyonuna sunulması zorunludur.
Yeni bir proje başvurusu gerçekleştirecek proje yürütücülerinin, daha önce sonlandırmış olduğu projelerle ilgili yayın şartını sağlamış olması zorunludur. Kullanılacak yayınların yayımlanmış olması şarttır. DOI numarası bulunsa dahi, yayımlanmamış, basım bilgileri kesinleşmemiş yayınlar kullanılamaz. Proje yürütücüsü, yayın koşullarını yerine getirene kadar yeni bir proje için BAP desteklerinden yararlanamaz
Çalışmalar kapsamında bilimsel yayın üretilmesi veya patent alınması durumunda üniversitemiz mensubu araştırmacıların Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ni adres göstermeleri ve teşekkür kısmında proje numarası ile birlikte BAP desteğini belirtmeleri zorunludur.