Araştırma Altyapısını Destekleme ve Geliştirme Projeleri (AYP)

Tanımı ve Kapsamı

Proje yürütücülerinin bilimsel araştırma ve geliştirme altyapısını geliştirmek amacıyla fakültelerde dekanın, ilgili bölüm başkanının, yüksekokul, enstitü veya araştırma merkezlerinde ise müdürlerin gerekçeleri ile BAP Komisyonuna sundukları, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve/veya ülkemiz için önem arz eden konularda araştırma yapılması amacıyla konunun uzmanı bilim insanlarınca hazırlanmış, hakem raporları ve Komisyonun kararı doğrultusunda yürütecekleri projelerdir.  

Başvuru Ön Koşulu

a. Yürütücü, daha önce sonlandırmış olduğu projesi ilgili yayın şartını sağlamış ve projesini usulüne uygun sonuçlandırmış olmalıdır. 

Başvuruların Yapılması

a. Proje başvuruları ve projelere dair her türlü işlem BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi (https://bapihale.cumhuriyet.edu.tr/) üzerinden yapılacaktır.

b. BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi tarafından oluşturulan belgeler yürütücü ve diğer ilgililer tarafından imzalandıktan sonra BAP Proje Ofisi’ne teslim edilecektir. Sistem tarafından üretilen belgeler dışında kalan Ek belgeler (proforma faturalar, etik kurul kararı, izin ve onay belgeleri gibi) proje öneri dosyası ile birlikte teslim edilir. 

c. Proje öneri dosyası BAP Ofisince incelenerek eksik hususların olmaması durumunda yapılacak olan ilk Komisyon toplantı gündemine alınır.

Başvuruların Değerlendirilmesi

Değerlendirmeye alınan proje önerileri, Komisyon tarafından belirlenen en az üç bilimsel uzmana gönderilir. BAP Komisyonu, gelen değerlendirme raporlarını, proje ekibinin akademik performanslarını ve yürüttükleri BAP projeleri kapsamında üretilen bilimsel yayın ve patent gibi çıktıları da dikkate alarak projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir. Ayrıca bu projelerin değerlendirilmesinde hakem değerlendirmesine ilave olarak proje ekibinin BAP Komisyonuna sözlü sunum yapmaları zorunludur.

Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci

Proje yürütücüleri, birincisi protokolün imzalanmasını takip eden 12. ayın sonunda olmak üzere 6 aylık dönemlerin sonunda projedeki gelişmeleri içeren ara raporlarını BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi üzerinden BAP Koordinasyon Birimine sunmakla yükümlüdür. Proje ara raporları BAP Komisyonu tarafından değerlendirilir. BAP Komisyonu bilimsel uzman görüşlerine de başvurarak değerlendirme sürecini tamamlayabilir. 

Proje ara raporunun, BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret gösterilmeden 1 aydan fazla geciktirilmesi durumunda, rapor teslim edilinceye kadar proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen, BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret bulunmaksızın, 15 gün içerisinde ara raporun verilmemesi durumunda ise proje çalışması iptal edilerek, proje kapsamında satın alınan dayanıklı taşınırlardan bir problemi veya arızası olmayan ve kullanılabilir durumda olanlar geri alınır. Aksi takdirde, bu dayanıklı taşınırların bedelleri de dâhil olmak üzere, diğer tüm harcamaların bedelleri yasal faizi ile birlikte proje yürütücüsünden geri alınır. Ayrıca proje yürütücüsü üç (3) yıl süre ile BAP Koordinasyon Birimi desteklerinden faydalandırılmaz. 

Proje sonuç raporu ise en az bir bilimsel uzmana gönderilir ve uzman görüşleri doğrultusunda projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına Komisyon tarafından karar verilir. Proje sonuç raporunu süresi içinde sunmayan proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler rapor teslim edilinceye kadar durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret bulunmaksızın bir ay içerisinde sonuç raporunun teslim edilmemesi durumunda proje çalışması iptal edilir. Projenin iptal edilmesi durumunda, proje kapsamında satın alınan ve kullanılabilir durumda olan tüm mal ve malzemeler diğer araştırmalara tahsis edilmek üzere geri alınır. Kullanılabilir durumda olmayan dayanıklı taşınırların ve kullanılmış tüketim malzemelerinin bedelleri ve iade edilemeyecek diğer harcamalar yasal faizi ile proje yürütücüsünden geri alınır. Bu kapsamda iptal edilen projelerin yürütücüleri BAP Koordinasyon Birimi desteklerinden faydalandırılmaz. 

Sonuç raporu yetersiz bulunan projeler için, proje yürütücülerinin talepte bulunması ve BAP Komisyonunun uygun bulması durumunda, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre ve ek bütçe verilebilir. Ancak, verilecek ek süre ile proje için kullanılmış önceki sürelerin toplamı otuz altı aydan fazla olamaz. Buna rağmen, sonuç raporu yetersiz (başarısız) bulunan proje yürütücüsüne herhangi bir türde yeni bir proje desteği verilmez.

Yayın Şartları

Desteklenen AYP projelerinin sonuçlarının, ISI Web of Science sınıflandırması Q1 kategorisinde olan dergilerde en az 1 adet tam metin makale veya SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI kategorisindeki dergilerde en az 2 adet tam metin makale yayınlanması zorunludur. 

Sosyal ve Beşerî Bilimlerde ise SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI kategorisindeki dergilerde en az 1 adet tam metin makale yayımlanması zorunludur.

Yeni bir proje başvurusu gerçekleştirecek proje yürütücülerinin, daha önce sonlandırmış olduğu projelerle ilgili yayın şartını sağlamış olması zorunludur. Kullanılacak yayınların yayımlanmış olması şarttır. DOI numarası bulunsa dahi, yayımlanmamış, basım bilgileri kesinleşmemiş yayınlar kullanılamaz. Proje yürütücüsü, yayın koşullarını yerine getirene kadar yeni bir proje için BAP desteklerinden yararlanamaz.

Çalışmalar kapsamında bilimsel yayın üretilmesi veya patent alınması durumunda üniversitemiz mensubu araştırmacıların Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ni adres göstermeleri zorunludur.