Lisans Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projesi (LKP)

Tanım ve Kapsamı

Üniversitemizin 4 yıl ve üzeri süre ile lisans düzeyinde eğitim verilen birimlerinin örgün öğretim programlarına kayıtlı başarılı öğrencilerinin AR-GE kültürlerinin oluşturulması, araştırma faaliyetlerine özendirilmesi ve araştırma yapmaya teşvik edilmesi amacıyla oluşturulan araştırma projeleridir. Yürütücülüğünü öğretim üyelerinin üstlendiği bu projelerde en az 1 en fazla 3 lisans öğrencisi yardımcı araştırmacı olarak görev alabilir. Gerektiğinde Komisyon onayı ile en fazla 1 ay ek süre verilebilir. 

Başvuru Ön Koşulu

Bu kapsamdaki desteklerden faydalanabilmek için aşağıdaki hususların sağlanması zorunludur:

a. Önerilen projeler araştırma projesi niteliğinde olmalıdır.

b. Lisans öğreniminin bitimine bir dönem kalan öğrenciler proje ekibinde yer alamaz.

c. Öğrencilerin bu projede araştırmacı olabilmesi için gerekli başarı koşulu ağırlıklı genel not ortalamasının(AGNO) en az 2.50 olmasıdır.

d. Bu projeler kapsamında yalnızca araştırmanın yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulan sarf malzemesi, alet, teçhizat ve hizmet alımına yönelik giderler için mali destek sağlanır. Bu kapsamda, bilgisayar, tablet bilgisayar, yazıcı ve sempozyum/kongre katılımı gibi giderler için mali destek sağlanmaz.

e. Öğretim üyeleri eş zamanlı olarak bu türde yalnızca iki projenin yürütücülüğünü üstlenebilirler. Ayrıca, öğretim üyelerinin bu tür projelerdeki görevleri diğer projelerde alabilecekleri görevlerin sayısının belirlenmesinde dikkate alınmaz.

f. LKP kapsamında sunulan projelerin yürütücüleri öğretim üyeleridir. Araştırmacı olarak yer alan öğrenciler aynı proje ile herhangi bir kurum dışı yarışma, etkinlik veya TÜBITAK 2209 projesine başvuru yapmış ya da yapacaklarsa, bu durumu açıkça bildirir bir belge sunmak zorundadırlar. CÜBAP’a sunulan projedeki yürütücü, diğer kurumlara sunulan projedeki resmi danışman/mentör ise sağlanan ek teşvik desteklerinden faydalanılabilir. Aksi halde proje normal değerlendirme sürecine tabidir.  

g. Proje ekibi (yürütücü ve araştırmacılar) kurum dışı yarışma ya da proje başvurularına daha önce aynı proje ile başvurmuşlarsa, fikri ve sınai hakların kullanımının yürütücü ve araştırmacılar arasında devredilmesinde sorun olmadığını gösterir bir belgeyi başvuru sırasında sunmaları gerekir.  Başvuru aşamasında, projede araştırmacı olarak görev alacak öğrenciler için güncel tarihli öğrenci belgeleri ve transkriptlerinin sisteme yüklenmesi zorunludur. Ek olarak, öğrencinin devamsızlık ya da başarısızlık nedeniyle ilişkisinin kesilmesi veyahut 2 dönem arka arkaya kayıt yenilememesi durumunda projeden feragat ettiğine dair feragatnamenin sunulması zorunludur.

Başvuruların Değerlendirilmesi

a) Proje önerileri, ön incelemeleri tamamlandıktan sonra BAP Komisyonu tarafından değerlendirilir.  

b) Sunulan projeler, nitelik, uygulanabilirlik, bilime katkı, yaygın etki ve proje önerisinin öğrencilerin proje kültürüne katkısı bakımından değerlendirilir.  

c) Sunulan proje çalışması ile Ulusal ve Uluslararası yarışmalara, Teknofest, Proje Pazarı, TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BiGG) gibi etkinliklere başvuru yapılması durumunda proje bütçesine 2.000 TL ek destek verilir.

d) TÜBITAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Destek Programı ve TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği programına   başvurup, projesi kabul edilen öğrencilerin yer aldığı projelere 5.000 TL ye kadar ek bütçe verilir.

e) Teknofest ve diğer ulusal/uluslararası yarışmalarda final değerlendirmesine kalan projelere BAP komisyonu kararı ile 50.000 TL ye kadar bütçe verilebilir.  

Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci

Çalışmaları öngörülen takvime uygun olarak devam eden projeler için ara raporu hazırlanması istenmez. Ancak, proje çalışmasında başarısızlık veya diğer nedenlerle sorunlar ortaya çıkması durumunda, proje yürütücüsü durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde gelişme raporunu BAP Koordinasyon Birimine sunmakla yükümlüdür. Proje tamamlandığında, BAP Komisyonu tarafından belirlenen formata uygun olarak hazırlanan proje sonuç raporunun BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi üzerinden BAP Komisyonuna sunulması zorunludur. Sonuç raporları doğrudan BAP Komisyonu tarafından değerlendirilerek projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına karar verilir. Proje sonuç raporunu süresi içinde sunmayan proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler rapor teslim edilinceye kadar durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret bulunmaksızın bir ay içerisinde sonuç raporunun teslim edilmemesi durumunda proje çalışması iptal edilir. Projenin iptal edilmesi durumunda, proje kapsamında satın alınan ve kullanılabilir durumda olan tüm mal ve malzemeler diğer araştırmalara tahsis edilmek üzere geri alınır. Kullanılabilir durumda olmayan dayanıklı taşınırların ve kullanılmış tüketim malzemelerinin bedelleri ve iade edilemeyecek diğer harcamalar yasal faizi ile proje yürütücüsünden geri alınır. Bu kapsamda iptal edilen projelerin yürütücüleri BAP Koordinasyon Birimi desteklerinden faydalandırılmaz.

Sonuç raporu yetersiz bulunan projeler için, proje yürütücülerinin talepte bulunması ve BAP Komisyonunun uygun bulması durumunda, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre ve ek bütçe verilebilir. Ancak, verilecek ek süre ile proje için kullanılmış önceki sürelerin toplamı otuz altı aydan fazla olamaz. Buna rağmen, sonuç raporu yetersiz (başarısız) bulunan proje yürütücüsüne herhangi bir türde yeni bir proje desteği verilmez.

 

Yayın Şartları

Bu kapsamdaki projelerin sonuçlarının bilimsel yayına dönüştürülmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, çalışmalar kapsamında bilimsel yayın üretilmesi veya patent alınması durumunda Üniversitemiz mensubu araştırmacının Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ni adres göstermeleri ve teşekkür kısmında “Bu çalışma Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (CÜBAP) tarafından  …….. proje numarası ile desteklenmiştir” ifadesini yayınlanan eserin diline uygun olacak şekilde eklemesi zorunludur. Süresi biten ve sonuç raporu teslim edilen LKP projelerinde yardımcı araştırmacı olarak görev alan öğrenci/öğrenciler yaptıkları çalışmaları Aralık ve Mayıs aylarının son 31  haftalarında ilan edilecek bir günde düzenlenecek programda poster ya da sözlü sunum olarak sunarlar.

Projelerin İptal Edilmesi ve Yaptırımlar

Proje yürütücüsü, projenin tamamlanmasının mümkün olmadığı durumda gerekçesi ile projenin HZP’ye dönüştürülmesi ya da iptal edilmesi talebinde bulunabilir.  Dönüştürme işleminin ardından proje, LKP için öngörülen süre içerisinde tamamlanır. Ancak LKP için öngörülen süre sona ermişse yürütücü HZP sonuç raporunu en geç üç ay içerisinde BAP Birimine teslim eder. Projenin iptal edilmesi durumunda proje kapsamında satın alınmış makine teçhizat ve dayanıklı taşınırlar diğer araştırmalarda kullanılmak üzere BAP Komisyonu kararına bağlı olarak proje yürütücüsüne veya çalışmanın yürütüldüğü bölüm/anabilim dalı başkanlığına teslim edilir. Kalan harcamalar yasal faiziyle birlikte yürütücüden tahsil edilir.