Lisans Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projesi (LKP)

Tanım ve Kapsamı

Üniversitemizin 4 yıl ve üzeri süre ile lisans düzeyinde eğitim verilen birimlerinin örgün öğretim programlarına kayıtlı başarılı öğrencilerinin AR-GE kültürlerinin oluşturulması, araştırma faaliyetlerine özendirilmesi ve araştırma yapmaya teşvik edilmesi amacıyla oluşturulan araştırma projeleridir. Yürütücülüğünü öğretim üyelerinin üstlendiği bu projelerde en az 1 en fazla 3 lisans öğrencisi yardımcı araştırmacı olarak görev alabilir.

Başvuru Ön Koşulu

Bu kapsamdaki desteklerden faydalanabilmek için aşağıdaki hususların sağlanması zorunludur:

a. Öngörülen projeler araştırma projesi niteliğinde olmalıdır.

b. Lisans öğreniminin bitimine bir dönem kalan öğrenciler için proje başvurusu yapılamaz.

c. Proje süresi en fazla 12 ay ile sınırlı olup, bu türdeki projeler için en fazla 1 aylık ek süre verilebilir.

d. Bu projeler kapsamında yalnızca araştırmanın yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulan sarf malzemesi, alet, teçhizat ve hizmet alımına yönelik giderler için mali destek sağlanır. Bu kapsamda, bilgisayar, tablet bilgisayar, yazıcı ve sempozyum katılımı gibi giderler için mali destek sağlanmaz.

e. Öğretim üyeleri eş zamanlı olarak bu türde yalnızca iki projenin yürütücülüğünü üstlenebilirler. Ayrıca, öğretim üyelerinin bu tür projelerdeki görevleri diğer projelerde alabilecekleri görevlerin sayısının belirlenmesinde dikkate alınmaz.

Başvuru aşamasında, projede araştırmacı olarak görev alacak öğrenciler için güncel tarihli öğrenci belgelerinin sisteme yüklenmesi zorunludur. Ek olarak, öğrencinin devamsızlık ya da başarısızlık nedeniyle ilişkisinin kesilmesi veyahut 2 dönem arka arkaya kayıt yenilemesi yapılmaması durumunda projeden feragat ettiğine dair feragatnamenin sunulması zorunludur

Başvuruların Yapılması

a. Lisans Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projelerine (LKP) yılda iki kez destek verilir.

b. Başvurular her yılın Aralık ve Nisan aylarında BAP koordinasyon birimine yapılır.

c. BAP Koordinasyon birimi proje başvurusuna ilişkin bilgileri Üniversitemiz ana sayfası ve Birim web sayfasından ilan eder. Gerektiğinde ilan ve reklam panoları da kullanılabilir.

d. Yapılan başvuruları değerlendirmek üzere Yarışma Komisyonu oluşturulur. Yarışma Komisyonu her başvuru dönemi sonunda değerlendirmesini puanlama sistemine göre yapar.

 

Başvuruların Değerlendirilmesi

Başvurular Yarışma Komisyonu tarafından değerlendirilir. Yarışma Komisyonu, başvuru alanlarına ilişkin Komisyonda en az bir jüri üyesi bulunacak şekilde oluşturulur. Yarışma Komisyonu tarafından değerlendirilen proje önerileri arasından her dönem puan sıralamasına göre BAP Komisyonu kararıyla en fazla beş proje desteklenir. Ancak, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılacak öğrencilere Komisyon kararıyla aynı bütçe tutarında doğrudan destek sağlanır. Bahsi geçen yarışmalara katılacak projeler, sayı sınırlamasına dâhil edilmez.

Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci

Çalışmaları öngörülen takvime uygun olarak devam eden projeler için ara raporu hazırlanması istenmez. Ancak, proje çalışmasında başarısızlık veya diğer nedenlerle sorunlar ortaya çıkması durumunda, proje yürütücüsü durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde gelişme raporunu BAP Koordinasyon Birimine sunmakla yükümlüdür.

Proje tamamlandığında, BAP Komisyonu tarafından belirlenen formata uygun olarak hazırlanan proje sonuç raporunun BAP Otomasyon ve Yönetim Sistemi üzerinden BAP Komisyonuna sunulması zorunludur. Sonuç raporları doğrudan BAP Komisyonu tarafından değerlendirilerek projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına karar verilir. Proje sonuç raporunu süresi içinde sunmayan proje yürütücülerinin yürütmekte olduğu tüm projelere ait işlemler rapor teslim edilinceye kadar durdurulur. Yapılan uyarıya rağmen BAP Komisyonu tarafından kabul edilen bir mazeret bulunmaksızın bir ay içerisinde sonuç raporunun teslim edilmemesi durumunda proje çalışması iptal edilir. Projenin iptal edilmesi durumunda, proje kapsamında satın alınan ve kullanılabilir durumda olan tüm mal ve malzemeler diğer araştırmalara tahsis edilmek üzere geri alınır. Kullanılabilir durumda olmayan dayanıklı taşınırların ve kullanılmış tüketim malzemelerinin bedelleri ve iade edilemeyecek diğer harcamalar yasal faizi ile proje yürütücüsünden geri alınır. Bu kapsamda iptal edilen projelerin yürütücüleri BAP Koordinasyon Birimi desteklerinden faydalandırılmaz. Sonuç raporu yetersiz bulunan projeler için, proje yürütücülerinin talepte bulunması ve BAP Komisyonunun uygun bulması durumunda, bazı çalışmaların yeniden yapılabilmesi veya sonuç raporunun yeniden düzenlenmesi için ek süre ve ek bütçe verilebilir. Ancak, verilecek ek süre ile proje için kullanılmış önceki sürelerin toplamı otuz altı aydan fazla olamaz. Buna rağmen, sonuç raporu yetersiz (başarısız) bulunan proje yürütücüsüne herhangi bir türde yeni bir proje desteği verilmez.

Yayın Şartları

Bu kapsamdaki projelerin sonuçlarının bilimsel yayına dönüştürülmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, çalışmalar kapsamında bilimsel yayın üretilmesi veya patent alınması durumunda Üniversitemiz mensubu araştırmacının Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ni adres göstermeleri zorunludur.

Projelerin İptal Edilmesi ve Yaptırımlar

Proje yürütücüsü, projenin tamamlanmasının mümkün olmadığı durumda gerekçesi ile projenin HZP’ye dönüştürülmesi ya da iptal edilmesi talebinde bulunabilir. Dönüştürme işleminin ardından proje, LKP için öngörülen süre içerisinde tamamlanır. Ancak LKP için öngörülen süre sona ermişse yürütücü HZP sonuç raporunu en geç üç ay içerisinde BAP Birimine teslim eder. Projenin iptal edilmesi durumunda proje kapsamında satın alınmış makine teçhizat ve dayanıklı taşınırlar diğer araştırmalarda kullanılmak üzere BAP Komisyonu kararına bağlı olarak proje yürütücüsüne veya çalışmanın yürütüldüğü bölüm/anabilim dalı başkanlığına teslim edilir. Kalan harcamalar yasal faiziyle birlikte yürütücüden tahsil edilir.